Информации корона вирус
Распределени 8000 заштитни маски до институции и граѓани на општина Неготино PDF Печати


Општина Неготино ги распредели 8000 заштитни маски кои фирмата „ Зока Енерџи Солушн ДООЕЛ “ Неготино ги додели за заштита од ширењето на пандемијата со Ковид 19 во нашата општина . Имено беа донирани:

- 2000 заштитни маски на ЈЗУ „ Здравствен дом “ Неготино

- 2000 заштитни маски доделени на граѓаните на општина Неготино

- 1000 маски за локална самоуправа

- 1000 маски на ЈП „ Комуналец “ Неготино

- 500 маски на ЈОУДГ „ Фемо Кулаков “ Неготино

- 250 маски на Музеј на град Неготино

- 250 маски на Центар за социјални работи Неготино

- 250 маски на Локална библиотека „ Страшо Пинџур “ Неготино

- 250 маски на СОУ „ Св. Кирил и Методиј “ Неготино

- 250 маски на ООУ „ Страшо Пинџур “ Неготино

- 250 маски на ООУ „ Гоце Делчев “ Неготино


Повеќе...
 
Донација од 8000 заштитни маски за Општина Неготино PDF Печати

  Имајќи ја предвид сериозноста на ситуацијата со Корона вирусот во нашата држава, а посебно во нашата општина, комапнијата Зока Енерџи Солушн ДООЕЛ Неготино донираше 8000 заштитни маски за Општина Неготино. Од мое име но и од име на општината, упатуваме огромна благодарност за оваа донација, а како општина маските ќе ги пренасочиме до граѓаните и институции во нашата општина.

Повеќе...
 
Редовен координативен состанок на кризниот штаб на општина Неготино PDF Печати
Кризниот штаб на општина Неготино одржа редовен координативен состанок на кој беа дискутирани но и донесени заклучоци и препораки кои се однесуваат на мерките и препораките за заштита и спречување на ширењето на Корона вирусот во општина Неготино.
Согласно донесените одлуки од страна на Владата на Република Северна Македонија,  Кризниот штаб во координација со ОВР Неготино и ЈЗУ „ Здравствен дом “ Неготино ги разгледаа состојбите на територијата на општина Неготино односно дискутираа за нивото на почитување на мерките.
 Согласно дискусиите беа донесени следниве заклучоци и препораки :
Се препорачува на такси компаниите од општината кои вршат јавен превоз до ЈЗУ „ Здравствен дом “ Неготино на лица позитивни или лица сомнителни на Ковид 19 во своите возила да вршат задолжителна дезинфекција. Исто така се препорачува сите такси компании во своите возила да извршат монтажа на паравани со кои ќе се оддели возачот на такси возилото од патниците;
 ОВР Неготино ќе ги засили контролите и санкциите кон граѓаните кои ќе ги прекршуваат забраните за групирање на лица на јавен простор како и непочитување  на одлуката за носење на заштита маска на јавен простор;
 Се препорачува,  ЈП „ Комуналец “ Неготино да го намали бројот на тезги на градскиот пазар, односно да направи реогранизација на тезгите со поместување на растојание, односно да се редуцираат само за продажба на земјоделски производи;
 Се препорачува, ЈП „ Комуналец “ Неготино да продолжи со редовно миење на градскиот пазар и сите улици во градот, како и редовно вршење на дезинфекција на истите;
 Согласно добиените информации од надлежните, со зголемување на бројот на позитивни лица од Ковид 19, но и пациенти со симптоми, се намалува бројот на болнички капацитети за згрижување на истите.  Општина Неготино ја разгледува можноста за зголемување на капацитетите за згрижување на болните односно искористување на објект кој е под ингеренција на општината, а кој би се ставил во функција за згрижување на болни од Ковид 19 од општина Неготино;
  Се препорачува , граѓаните кои се во самоизолација или Ковид 19 позитивни, личниот отпад ( марамчиња за еднократна употреба, маски, ракавици) како и останатиот отпад од домаќинствата да го одлагаат безбедно во кеси за ѓубре за еднократна употреба и истите да ги спакуваат во втора вреќа за отпадоци и соодветно да ги фрлаат во контејнер за отпадоци;
 Општина Неготино ја разгледува можноста за ангажирање на десеттина лица од општината кои ќе бидат во служба на Општинскиот кризен штаб за справување со Корона пандемијата во градот;
 
Одржан координативен состанок за доследно почитување на мерките и препораките за заштита и превенција од Корона вирусот во општина Неготино PDF Печати
Денес во Општина Неготино градоначалникот Тони Делков заедно со директорот на ЈЗУ „ Здравствен дом “ Неготино, началникот на ОВР Неготино, командир на ПС ОН Неготино одржаа координативен состанок на кој беше констатирано дека состојбата со Корона вирусот во општина Неготино во изминатиот период покажува зголемен број на заболени односно позитивни и лица во изолација.
Според информациите на одговорните до овој момент во општина Неготино има 28 позитивни случаи и 51 лице со издадено решение за изолација . Од самиот состанок произлегоа следните заклучоци, препораки и апел до граѓаните :
* Сите граѓани на општина Неготино максимално да ги почитуваат мерките и препораките на Министерството за здравство и  Владата на Република Северна Македонија ;
* Да се намали движењето од една во друга општина односно непотребно да не се патува надвор од општина Неготино ;
* Во периодот што следи ќе има засилени контроли од страна на ОВР Неготино за непочитување на сите препораки и мерки од Министерството за здравство ;
*  Утврдено е дека банките, маркетите и градскиот пазар се најфрекфентните места каде има најмногу граѓани. Се апелира сите граѓани да ги почитуваат пропишаните мерки ;
* Да се избегнува непотребното одење до банките и почесто да се користи онлајн плаќањето и плаќање со платежни картички ;
* Сите јавни институции да се почитуваат дадените мерките за организирано временко работење ( во две смени, по пат на ротација или онлајн работење ) ;
* Сите јавни институции и приватни компании во општина Неготино да ја зголемат дезинфекцијата во своите објекти
* Апел до младите  да не се групираат во доцните часови и да избегнуваат групни посети во угостителски објекти. Да ги почитуваат мерките и после 23 часот да не се групираат ;
* Општина Неготино ќе започне со повторна дезинфекција на јавните површини ( улици ) ;

ЈАВНОТО ЗДРАВЈЕ Е ЗАЕДНИЧКА ОДГОВОРНОСТ. ОД НАС ЗАВИСИ !
 
ВАЖНО СООПШТЕНИЕ ЗА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ PDF Печати

 Кооординативно тело на општина Неготино за справување со Коронавирус ги известува сите земјоделци на територијата на општина Неготино кои што вршат ДОПОЛНИТЕЛНА ЗЕМЈОДЕЛСКА ДЕЈНОСТ да се пријават утре(петок) 05.06.2020 година во периодот од 11.00 до 16.00 часот со доставување на потребни податоци по телефон, со директно јавување или на смс порака.

Пријавувањето може да го направите на следниот контакт телефон:

078 822 292 

НАПОМЕНА: Сите претходно евидентирани лица остануват во евиденција и НЕМА ПОТРЕБА да се јавуваат дополнително за деновите петок (05.06.2020), сабота (06.06.2020) и недела (07.06.2020)

Сите евидентирани лица ќе може да ги извршуваат потребните земјоделски дејности од 05.00 наутро до 20.00 часот навечер во деновите( петок, сабота и недела)
Потребните податоци за лицето кое ПРВ ПАТ се пријавува за вршење на земјоделска активност за време на полициски час се:

1.име и презиме
2.матичен број
3.адреса на живеење
4.место каде ќе се извршуваат земјоделските активности
5.контакт телефон

Добиените податоци ќе бидат доставени до ОВР-Полициска станица Неготино заради контрола на движење на граѓаните за време на полицискиот час.
Граѓаните при движењето со себе да понесат и документ за идентификација(лична карта).

Напомена:Пријавувањето е дозволено само за полнолетни лица, не постари од 67 години.

 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Лист 1 од 13

Финансиски индикатор