Образовни институции
СОУ "Св. Кирил и Методиј" Неготино PDF Печати

СОУ "Св. Кирил и Методиј" Неготино

Контакт:

ул.„ Индустриска„ б.б. Неготино
043/361-079
043/365-464

e-mail: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите

 
ООУ “Гоце Делчев„ - Неготино PDF Печати

КОНТАКТ: 

Маршал Тито, 117

1440 Неготино, Република Македонија                                        

e-mail: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите

тел./факс: ++389/ 043 361 534    

Официјална веб страница: www.gdnegotino.weebly.com

Официјален веб портал: www.gocedelcevnegotino.wetpaint.com

Историјат:

Општинското основно училиште Гоце Делчев од Неготино започна со работа во 1972 г. во месец ноември и во него образование стекнуваат над 1000 ученика од градот и приградските места. На почетокот во училиштето беа вработени 52 наставника а денес во него работат вкупно 64 наставника од кои 35 во предметна а 29 во одделенска настава.

Повеќе...
 
ООУ„Страшо Пинџур“-Неготино PDF Печати

Контакт

ул. Партизанска 146
1440, Неготино
Р. Македонија
email: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите
043/361-900 
 
 

Историјат:

 О.У. ,,Страшо Пинџур“ – Неготино е едно од поразвиените училишта во градот.

Изградбата на училишната зграда на О.У.”Страшо Пинџур” – Неготино, отпочнала во почетокот на 1933год. а била завршена до средината на 1937 год. Зградата била направена со доброволен прилог на парични средства.

Во почетокот на 1937/38 учебна година училиштето за прв пат отпочнало со работа, но без име. Во 1941 год. училиштето добило име “Александар Станоев”. Овој некогашен учител е роден во Неготино, каде и малку време учителствувал. По ослободувањето на Македонија во учебната 1945/46 год. името на училиштето се променува од “Александар Станоев” на “Страшо Пинџур”, кој бил најистакнат револуционер и комунист во Тиквешијата, па и во нашата република.

Во учебната 1946/47 год. по желба на граѓанството во денешната зграда се отворила гимназија со IV и V клас. Во истите простории на зградата наставата се одвивала во две смени: Прва од I – VII одд. (тогаш трети клас), а другата смена учениците од IV и V клас.

За прв раководител на гимназијата бил назначен Круме Кепески – професор, а за раководител на седумгодишното училиште учителот Иван Иванов. Само една учебна година покасно (1948 год.) двете училишта се фузираат како неполна гимназија со заедничко име “Страшо Пинџур”.
Повеќе...
 


Финансиски индикатор